Kiezen voor biologisch

Biologisch eten is van nature goed – alle producten met het label biologisch moeten voldoen aan strikte voorwaarden die bepalen wat boeren en fabrikanten wel en niet mogen doen. Zo mag er bijvoorbeeld geen gebruik worden gemaakt van kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.

Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in je eten

Het eten van biologisch gekweekte producten is de beste manier om het blootstellen aan schadelijke bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit omdat een biologische certificering een zekerheid geeft dat het eten over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen bevat dan niet biologische producten. 

Bestrijdingsmiddelen kunnen veelvuldig gebruikt worden bij niet biologische landbouw en zijn dan ook vaak aanwezig in niet biologisch eten. Ondanks goed wassen en koken vind je de bestrijdingsmiddelen vaak nog terug op de producten die je eet.
 

Overstappen op biologisch eten

Sommige producten bevatten meer bestrijdingsmiddelen dan andere. Dit is onder andere afhankelijk van de manier waarop verbouwd wordt. Wanneer volledig biologisch eten kopen geen optie is, kun je ook bij alleen deze producten overgaan op een biologische optie.

De 'slechtste' lijst laat zien welke producten over het algemeen meer dan 1 bestrijdingsmiddel bevatten. De 'beste' lijst laat zien in welke producten meestal geen of maximaal 1 bestrijdinsmiddel terugevonden wordt.

  • De 'slechtste'
  • De 'beste'

De 'slechtste'

1Sinaasappels
2Citroenen/limoenen
3Peren
4Druiven
5Appels
6Voorverpakte salades
7Bananen
8Kool
9Kruiden
10Spinazie
11Komkommer

De 'beste'

1Rode biet
2Champignons
3Bloemkool
4Erwten
5Asperges
6Avocado
7Broccoli
8Aardappel
9Koolraap
10Zoete aardappel
11Pompoen