Wat moet je vermijden
We weten dat het soms moeilijk is om te begrijpen wat er in het eten zit dat we kopen. Om het wat makkelijker te maken om 'junk' te vermijden, hebben we een lijst met toevoegingen gemaakt waarvan wij vinden dat ze niet in eten thuishoren.
-
Kleurstoffen
Zonnegeel FCF (E110), Chinolinegeel (E104), Azorubine (E122), Allura Rood AC (E129), Tartrazine (E102) & Ponceau 4R (E124)
Kleurstoffen
Kleurstoffen worden vaak gebruikt om eten met een lage kwaliteit er toch aantrekkelijk uit te laten zien.
-
Conserveer-middelen
Conserveermiddelen staan bekend om hun negatieve impact op de gezondheid en worden gelinkt aan hyperactieve kinderen wanneer het gecombineerd wordt met kleurstoffen.
-
Smaakstoffen en -versterkers
Smaakversterkers zijn verboden in eten voor kinderen onder de 3 jaar. Toch worden ze nog veel teruggevonden in snacks. Smaakstoffen verbergen de echte smaken van eten. Zoek daarom naar ingrediënten die smaak toevoegen, zoals kruiden, specerijen, fruit en groenten.
-
Kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen zijn verboden in eten voor kinderen onder de 3 jaar. Echter worden ze wel gevonden in allerlei soorten frisdrank (vaak verkocht als light varianten).
-
Verdikkings-middel
Dit zijn onnodige, goedkope ingrediënten die worden gebruikt om producten te verdikken. Kies producten zonder.
Controleer de etiketten
Wat op de voorkant van de verpakking staat, komt niet altijd overeen met wat je aan ingrediënten zou verwachten. Zorg daarom dat je altijd de etiketten controleert van de producten die je koopt zodat je weet wat er in de voeding voor je gezin zit.
Zoek naar ingrediënten die je herkent. Ingrediënten die je tegen zou komen in een recept of in je keukenkastje thuis. Hoe meer ingrediënten er zijn, of ingrediënten die je niet herkent, hoe groter de kans op veel onnodige toevoegingen.