Veelgestelde Vragen

Mooi! Je bent nieuwsgierig. Daar houden we van. Kijk of je vraag erbij staat. Als dat niet het geval is, mag je ons altijd mailen. We leggen je graag meer uit over onze tussendoortjes.

Algemeen

Op welke leeftijd kan ik mijn kind een tussendoortje geven?

Of je kind toe is aan het eten van een gezond tussendoortje kun je het beste zelf bepalen. Kan je kind al zelfstandig zitten? Kan je kind al zelf een stukje brood eten? Als je kind er klaar voor is kan een gezond tussendoortje een goede aanvulling zijn op de rest van zijn standaard voeding. Jonge kinderen eten vaker op een dag kleine porties, ‘tussendoortjes’ zijn belangrijk omdat ze niet alle voedingsstoffen kunnen halen uit een paar eetmomenten Zorg daarbij altijd voor toezicht van een volwassene en zorg er voor dat je kind goed rechtop zit bij het eten.

Tot welke leeftijd kan ik Organix geven aan mijn kind?

Onze Goodies zijn bedoeld voor baby’s vanaf 6 maanden, peuters en kleuters. We kennen genoeg kinderen die ze ook daarna graag blijven eten. En waarom ook niet? We kennen zelfs vaders en moeders die onze tussendoortjes eten. Dat gaat wel een beetje ver hoor. Dat vinden wij ook.

Waar kan ik Organix kopen?

Organix is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en drogisterijen, ook online. Niet elke winkel heeft al onze producten – afhankelijk van de grootte van de winkel zul je een breder assortiment Organix vinden.

Zijn er bestrijdingsmiddelen die jullie wel gebruiken, omdat jullie omschrijven dat jullie producten geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten?

Voor een goede oogst gebruiken onze boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen. Maar onze boeren mogen wel gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals sluipwespen, kwartszand (afweermiddel) en natriumbicarbonaat (middel dat gebruikt wordt om schimmels te bestrijden.) In de Europese wetgeving is precies vastgelegd welke bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden in de biologische landbouw.

Wat bedoelen jullie met onnodige toevoegingen?

'Onnodige toevoegingen' zijn toevoegingen zoals kleur*-, geur- en smaakstoffen, conserveer*-, bind- en verdikkingsmiddelen, smaakversterkers* en emulgatoren. Allemaal producten die je thuis niet in je keukenkastje hebt staan. Bij ons komen die er ook niet in. Het is voor producenten best lastig om producten te maken zónder deze toevoegingen die ervoor zorgen dat producten lang houdbaar zijn, er lekker blijven uitzien en niet uitdrogen, maar wij bewijzen dat het mogelijk is. *conform wetgeving

Hoe bewaar ik Organix tussendoortjes?

Onze tussendoortjes kunnen ongeopend op een koele, droge plaats bewaard worden (bijvoorbeeld in een voorraadkast). Om ze na openen het lekkerst te houden, stop je ze in een goed sluitende (koek)trommel. Onze Just Pouches en potjes eet je direct op. Na openen kun je ze niet meer bewaren. 

Hoe lang kan ik jullie producten bewaren na openen?

Onze Organix producten kunnen na openen zo lang bewaard worden tot je ze bijvoorbeeld niet meer knapperig genoeg of lekker genoeg vindt. De producten bederven niet na openen. Dit geldt niet voor onze Just Pouches en potjes, die eet je direct op. Na openen kun je ze niet meer bewaren.

Is er een allergenenlijst?

Jazeker. Voor al onze producten hebben wij deze informatie inzichtelijk gemaakt.

Palmolie heeft een grote impact op de natuur. Waarom gebruiken jullie toch palmolie in Organix?

Wij gebruiken palmolie, meestal in combinatie met andere plantaardige olie, om de beste textuur en kwaliteit van onze producten te krijgen. De palmolie in onze producten komt van biologische en duurzame leveranciers. We begrijpen de zorgen rondom dit ingrediënt, maar hebben alle vertrouwen in de keuze van onze palmolie.

Waarom zijn jullie rijstwafeltjes niet meer volkoren?

Door gebruik te maken van witte rijst kunnen we gegarandeerd voldoen aan de nieuwe norm voor arseen die per 1 januari 2016 in gaat. Rijst bevat namelijk van nature arseen, en volkoren rijst meer dan witte rijst. Met ingang van 1 januari 2016 is de norm voor arseen, die in voedsel mag zitten, verlaagd.

Wat betekent de naam Organix?

De naam Organix is afgeleid van het Engelse woord voor biologisch: organic. De biologische oorsprong van onze ingrediënten is belangrijk voor ons.

Wat betekent biologisch?

Voor onze Goodies gebruiken we alleen biologisch verbouwde gewassen zoals groente, fruit en granen en biologische zuivel. Biologisch wil zeggen dat het verbouwd of verkregen wordt met respect voor de natuur. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt de bodem waarin de gewassen groeien beter behandeld. Op die manier komen er zo min mogelijk schadelijke stoffen in onze ingrediënten. Van sommige noodzakelijke ingrediënten bestaat geen biologische variant, zoals bijvoorbeeld rijsmiddelen, het is dan wettelijk toegestaan tot 5% van dergelijke ingrediënten te gebruiken.

Wat zijn dan die strikte normen voor vet, suiker en zout?

Onze eigen normen voor vet, suiker en zout:

- Geen geharde vetten
- Verzadigd vet: maximaal 5g/100g product
- Geen geraffineerde suiker toegevoegd
- Geen zout toegevoegd

Zijn de producten ook geschikt voor kinderen met allergieën, bijvoorbeeld koemelkallergie of glutenintolerantie?

In het recept aanwezige allergene ingrediënten staan altijd dikgedrukt in de ingrediëntenlijst. Verder staat bij het kopje ‘Belangrijk’ welke allergenen aanwezig zijn. Zoals koemelkeiwit en lactose in de Corn Puffs with cheese & herb. Als een product gegarandeerd glutenvrij (<20ppm) is, staat dat ook hier vermeld.

Organix Just potjes

Moet ik de Just potjes verwarmen of juist niet?

Indien gewenst kan de voeding verwarmd worden, maar dat hoeft niet.

Gebruiksaanwijzing:

  • Druk vóór het openen op het dekseltje. Als het klikt, inhoud niet gebruiken.
  • Gebruik een schone, plastic lepel.
  • Indien je product rechtstreeks vanuit het potje geeft, dan restjes in het potje niet bewaren.
  • De gewenste hoeveelheid voeding kan ook in een schaaltje geschept worden. Restjes van het schaaltje niet bewaren, maar resterende niet-verwarmde voeding in de pot kan dan afgesloten in de koelkast 24 uur bewaard worden. De voeding kan desgewenst au bain-marie of in de magnetron (ca. 20 sec. op 600W) verwarmd worden. Roer voor en na verwarmen goed door en controleer de temperatuur.
  • Restjes verwarmde voeding niet bewaren.

Hoeveel potjes hebben kindjes nodig voor een portie fruit en/of groente per dag?

Een Organix Just potje kan gebruikt worden als aanvulling op de inname van verse groenten en fruit. Vanaf één jaar wordt aanbevolen om 50-100 gram groente en 150 gram fruit per dag te eten.

Waar zijn de Just verpakkingen verkrijgbaar?

Je kunt de Organix Just potjes krijgen bij Albert Heijn.

Organix Just knijpzakjes

Waarom kan ik de Organix Goodies Squeezy’s niet meer vinden?

De Organix Goodies Squeezy’s zijn vervangen door de Organix Just knijpzakjes.

Wat hebben jullie aangepast in de nieuwe knijpzakjes?

De smaken van de Organix Just knijpzakjes zijn anders dan de Organix Goodies Squeezy varianten. Er zit ook 10 gram meer in, 100 gram in plaats van 90 gram per knijpzakje.

Waarom heet het nu Just?

Just is het Engelse woord voor eerlijk. En hier wordt mee bedoeld dat er alleen maar 100% biologische ingrediënten in de Organix Just knijpzakjes zitten.

Is de inhoud nu anders, want het knijpzakje is iets hoger?

Ja, dat klopt. Er zit nu net wat meer in per knijpzakje; 100 gram in i.p.v. 90 gram.

Waarom staat er een leeftijdsaanduiding van 6-36 maanden op?

Deze knijpzakjes zijn te gebruiken voor kindjes in de leeftijd van 6-36 maanden. 

Kindjes van 6 maanden hebben toch behoefte aan andere hoeveelheden dan oudere kindjes, hoe gebruik je dan de Organix Just knijpzakjes?

Voor een Just knijpzakje voor 6+maanden adviseren we de inhoud van het knijpzakje op een los lepeltje te knijpen en je kind zo te voeden. Het knijpzakje kan je afgesloten een dag in de koelkast bewaren. Een kind in de leeftijd rond 1 jaar kan zelf uit het knijpzakje eten. Er is dan direct mondcontact, eventuele restjes meteen weggooien.

Waarom hebben jullie nu andere smaken dan voorheen?

We willen als Organix merk steeds blijven vernieuwen en daarom hebben we nu ook in samenwerking met deskundige smaakpanels nieuwe smaken ontwikkeld die je kindje variatie bieden. 

Waarom staat de tekst nu in het Engels, ik weet nu niet gelijk wat erin zit?

Op de voorkant van de Organix Just knijpzakjes staan ook de ingrediënten afgebeeld waardoor je kan zien wat erin zit mocht de tekst in het Engels niet duidelijk zijn. 

Is de prijs ook aangepast?

De winkelier bepaalt zelf de prijs.

Waar zijn de Organix Just knijpzakjes te koop en verandert hier iets aan?

De Organix Just knijpzakjes zijn bij bijna alle supermarkten te koop en te vinden in het babyschap en dit verandert niet.

Kan ik het hele Organix Just knijpzakje in een keer geven, is dit niet teveel? Wat zijn de aanbevolen hoeveelheden per leeftijd van mijn kindje?

Een Organix Just knijpzakje kan gebruikt worden als aanvulling op de inname van verse groenten en fruit. Vanaf één jaar wordt aanbevolen om 50-100 gram groente en 150 gram fruit per dag te eten.

Kan ik het fruit, groenten of granenhapje ook warm geven, zo ja hoe?

Alle fruit, groenten of granen hapjes kunnen onopgewarmd gegeten worden. Indien gewenst kan de voeding verwarmd worden. Knijp hiervoor de gewenste hoeveelheid voeding in een schaaltje. Roer voor en na verwarmen goed door en controleer de temperatuur. Het Organix Just knijpzakje zelf kan niet in de magnetron.

Kan en mag ik de Organix Just knijpzakjes meenemen in het vliegtuig?

De 100 grams Organix Just knijpzakjes bevatten iets minder dan 100ml product (+/- 95ml) en vallen daarmee binnen de 100ml grens waardoor ze in principe mee mogen. Wil je meer meenemen voor de reis, check dan voor de zekerheid bij de luchtvaartmaatschappij om zeker te weten welke regels deze hanteert aangaande babyvoeding, dat kan verschillen.   

Welke smaken zijn er?

Organix Just pouches

 

Engelse naam

Nederlandse naam

Apple, pineapple & coconut

Appel, Ananas & Kokos

Mango, pear & granola

Mango, Peer & Havermout

Oatmeal, apple, banana, raspberry & blueberry

Appel, Banaan, Framboos, Havermout & Bosbes

Apple, sweet potato & pineapple

Appel, Zoete aardappel & Ananas

Oatmeal, apricot & banana

Abrikoos, Banaan & Havermout 

Apple, strawberry & quinoa

Appel, Aardbei & Quinoa

Apple, peach & papaya

Appel, Perzik & Papaya

Apple, green beans & kiwi

Appel, Groene bonen & Kiwi

Kan ik een open Organix Just knijpzakje bewaren? Waar en hoe lang?

Als de inhoud van het Organix Just knijpzakje op een los lepeltje geknepen wordt alvorens je kind te voeden, dan kan je het knijpzakje weer afgesloten met de dop een dag in de koelkast bewaren. Als je kind direct uit het knijpzakje eet dan adviseren we eventuele restjes weg te gooien.

Hoe lang kan ik een Organix Just knijpzakje bewaren en waar?

Het Organix Just knijpzakje kan gebruikt worden tot de THT-datum die achterop de verpakking geprint staat. U kunt de Organix Just knijpzakjes het beste op een koele en droge plaats bewaren. 

Waarom is het Organix Just knijpzakje zo lang goed, zitten er conserveermiddelen in?

De Organix Just knijpzakjes worden goed afgesloten en verhit, dit voorkomt bederf. Het toevoegen van conserveermiddelen is daardoor niet nodig. Onderdeel van de No Junk Promise van Organix is juist dat er geen kleurstoffen*, smaakstoffen en conserveermiddelen* toegevoegd worden.

*conform wetgeving 

In welke varianten van Organix Just knijpzakjes zitten allergenen?

In de volgende 3 varianten zit haver, deze haver is niet gegarandeerd vrij van gluten: Mango, pear & granola; Oatmeal, apple, banana, raspberry & blueberry; Oatmeal, apricot & banana. Verder worden geen ingrediënten met allergenen gebruikt in deze Organix Just knijpzakjes.

Wanneer gebruik ik de Organix Just knijpzakjes?

Als verantwoord en lekker biologisch fruit, groenten of granenhapje. Een ideaal tussendoortje voor onderweg in de ochtend of de middag.

Wat is het verschil tussen granola en oatmeal?

In de Organix Just knijpzakjes met granola hebben we naast fruit alleen haver toegevoegd, in de oatmeal producten zit een combinatie van ingrediënten waaronder haver, rijst, water.

Wat betekent Oatmeal?

Oatmeal is een Engels woord voor ‘havermaaltijd’ ookwel pap, hiermee wordt een combinatie van ingrediënten bedoeld waaronder haver, rijst, water.

Waarom staat op het Organix Just knijpzakje oatmeal, apricot & banana ‘Biologische babyvoeding met havervlokken’ en op het Organix Just knijpzakje oatmeal, apple, banana, raspberry & blueberry ‘Biologische babyvoeding’?

In beide varianten worden havermout/havervlokken toegevoegd, maar bij het Organix Just knjjpzakje oatmeal, apricot & banana zijn deze net wat minder fijngemalen waardoor er wat kleine stukjes in dat product zitten.

Wat is Quinoa?

Quinoa is het zaad van de quinoaplant en lijkt op graankorrels, het wordt in de keuken als graan gebruikt vaak als basis voor een maaltijd. Omdat quinoa geen graan is, bevat het geen gluten.