4-5 maanden: start met oefenhapjes

 • Start met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes groentehapjes
 • Na 3 of 4 weken breid je uit met fruithapjes
 • Begin met 3 pure smaken en bouw dit uit naar 5 pure smaken (mix nog niet): Bijvoorbeeld wortel, courgette en bloemkool
 • Herhaal en varieer in smaken

Vanaf 4 maanden kan je naast melkvoeding oefenhapjes geven. Introduceer de oefenhapjes tussen 2 voedingen door of direct na een borst- of flesvoeding. Laat je kind het hapje 8 tot 10 keer proeven om aan een smaak te wennen. Proeven kan ook zonder het hapje door te slikken! Lust je kindje het dan nog niet? Probeer het een tijdje later nog een keer.

Maak van de eerste oefenhapjes een heel fijn hapje. Je kan het prakken met een vork of fijnmaken met een blender of staafmixer. Roer er een lepeltje olijfolie of een klontje zachte margarine door als het hapje te droog is. Als de oefenhapjes goed gaan kan je het eten al iets minder fijnprakken. Zorg ervoor dat er geen zout door het hapje zit.

6-7 maanden: meer smaken en structuren

 • Introduceer gemixte smaken en start met maaltijden
 • Begin bij de lunch met stukjes brood zonder korst of losse broodkorst
 • Introduceer grovere structuren

Gaat het goed met de groente-en fruithapjes? Dan kan je smaken gaan combineren en maaltijden gaan introduceren. Bijvoorbeeld een gepureerde warme maaltijd met gekookte aardappelen, groente en goed gegaard ei, vlees of vis. De hoeveelheid verschilt per kindje, probeer de hoeveelheid rustig op te bouwen. Je kunt gewoon borstvoeding of flesvoeding blijven geven, ook wanneer je de oefenhapjes aan het uitbreiden bent. De melkvoeding blijft tot 8 maanden nog steeds de belangrijkste bron van voedingsstoffen.

Vanaf 6 maanden kan je je kindje tussendoor ook wat te drinken geven, bijvoorbeeld water of slappe ongezoete thee.

Begin het liefst voordat je kindje 8 maanden is met pindakaas en ei hapjes, om de kans op voedselallergieƫn te verkleinen. Overleg met een arts of diƫtist, wanneer je kindje ernstig eczeem of familieleden met een ernstige voedselallergie heeft.

8-11 maanden: meer vaste voeding en minder melkvoeding

 • Toewerken naar een vast dagritme met 3 hoofdmaaltijden
 • Vanaf 10 maanden kun je starten met een schaaltje halfvolle yoghurt als toetje

Vanaf 8 maanden kan je toewerken naar een vast dagritme met 3 hoofdmaaltijden. Daarnaast kan je stapsgewijs voedzame tussendoortjes geven. De warme maaltijd kan je rustig uitbreiden naar een volledige maaltijd. Hierbij kan je kind zelf aangeven hoeveel er gegeten wordt. Ieder kind is anders, het ene kind kan meer op en bij het andere kind zal het wat langzamer gaan. Vanaf 8 maanden kan een volledige maaltijd een melkvoeding vervangen.

12+ maanden: met de pot mee-eten

 • Laatste stapjes in de overgang naar vaste voeding tot je kind met de pot mee- eet
 • Vanaf 12 maanden kun je peutermelk geven

Peutermelk is speciaal gericht op de voedingsbehoeften van kinderen van 12-36 maanden als onderdeel van hun totale voedingspatroon. Uit Voedselconsumptiepeilingen weten we dat een deel van de peuters een tekort heeft aan vitamine D, ijzer, onverzadigde vetzuren, en juist teveel eiwit binnenkrijgt (wat ook onderkend wordt door de Europese wetenschappelijke organen EFSA en ESPGHAN). Peutermelk is een mogelijke oplossing om deze tekorten aan te vullen, als onderdeel van een gevarieerde voeding.