mijn kind lust zo weinig
Waarom lust mijn kind zo weinig?
Spruitjes, boontjes en/of broccoli; vaak de schrik van menig kind aan tafel. Terwijl sommige kinderen zonder blikken of blozen oesters bestellen (ja echt, zie het filmpje hieronder), zijn de meeste kleintjes toch behoorlijk kieskeurig. Hoe komt dat eigenlijk? Wij doken in de wondere wereld van de kinderlijke smaakontwikkeling.
Check het Oester filmpje
5mins
broccoli
genetisch bepaald waarom kind van zoet eten houdt
Het instinct van kleine oermensjes
Uit onderzoek van de University of North-Carolina blijkt dat het wel of niet lekker vinden van eten grotendeels genetisch bepaald is. Maar liefst 72% van wat een kind wel of niet lust, zit al in de genen. En dat is eigenlijk heel logisch, want in de oertijd was bitter of zuur voedsel vaak giftig of bedorven. Denk aan giftige bessen of zure melk. Een natuurlijke afkeer voor deze smaken zorgde er dus voor dat kinderen veilig bleven.
Organix zoet en lekker
Zoet = veilig (& lekker!)
Kinderen zijn daardoor van nature dol op zoete smaken. In de natuur wijst zoet vaak op rijp, veilig en energierijk voedsel zoals fruit of moedermelk. Dit helpt baby’s om al vroeg een voorkeur voor zoet te ontwikkelen. Evolutionair gezien is de voorkeur dus logisch. Moderne producten zoals toetjes & snoepjes spelen in op deze aangeboren voorkeuren, maar bieden wel vaak meer calorieën en minder voedingswaarde dan het oorspronkelijke natuurlijke aanbod.

Onze tip? Check het all time favorite knijpfruitje van Organix, deze is zoet maar bevat geen onnodige toevoegingen.
All time favorite knijpfruitje
kind kijkt naar een stukje broccoli
Textuur: een extra uitdaging
Naast smaak speelt ook de textuur van voedsel een grote rol. Kinderen beginnen hun leven dus met het drinken van melk. Langzaam leren ze kauwen en wennen ze aan verschillende structuren. Alleen zorgen nieuwe texturen in combinatie met de beroemde "nee-fase" al snel voor weerstand. Een zacht prakje is immers iets heel anders dan knapperige broccoli of taaie spruitjes.
kind probeert stukje fruit
Geduld is een schone zaak
Het goede nieuws: smaken zijn te leren! Gemiddeld moet een kind 8 tot 9 keer proeven voordat een onbekende smaak als 'veilig' wordt herkend. En proeven gaat verder dan alleen de mond: ruiken, voelen, bekijken en zelfs luisteren naar hoe het eten kraakt helpt je kind wennen. Maak van eten een avontuur waarbij alle zintuigen worden ingezet.
spruitjes
groente fruit tips peuter
Kleine stappen, grote winst
Dus ja, broccoli kan in het begin spannend zijn, maar met geduld, herhaling en een beetje speelsheid leren de meeste kinderen uiteindelijk steeds meer smaken waarderen. En wees eerlijk: soms heb jij ook niet altijd zin in groente toch?
Organix tip: Lees hier voor meer tips over hoe je kleine meer groente gaat eten…