Appel-kaneelmuffins

  • Onder 10 minuten bereidingstijd
  • 10-30 minuten kooktijd
  • 6 grote of 12 kleine
  • Geschikt om in te vriezen
  • Bereidingswijze

3 eieren
3 el ahornsiroop
2 tl kaneel
120 ml olijfolie/kokosolie
2 appels
150 gr zelfrijzend bakmeel (indien gewenst glutenvrij)

Stap 1 - Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C), gasoven stand 6.
Stap 2 - Klop de eieren los met de ahornsiroop, kaneel en olijfolie (of zacht gesmolten kokosolie). Rasp de appels en roer ze door het eimengsel. Schep het zelfrijzende bakmeel er met een metalen lepel doorheen.
Stap 3 - Schep het beslag in muffinvormpjes (niet ingevet) en bak gedurende ca. 20 minuten tot ze goudbruin en gaar in het midden zijn. Prik met een mes in het midden van een muffin om te controleren of ze gaar zijn. Als het mes schoon uit het baksel komt, zijn de muffins gaar.

Serveertips

Voor oudere kinderen kun je gehakte noten of zaden over de muffin strooien. Gedroogd fruit maakt de muffin wat zoeter en brengt variatie in de structuur.
 
Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen in de keuken! Ze kunnen ingrediënten wegen en roeren. Kijk voor andere klusjes of je kinderen oud genoeg zijn.
 
Experimenteren met het bakproces zelf is wat lastiger, want de onderlinge samenhang van de ingrediënten heeft grote invloed op het eindresultaat. Je kunt wel proberen wat te variëren met fruitsoorten en kruiden die bij het seizoen passen en kijken wat dat oplevert. Het basisrecept is vrij betrouwbaar, dus waarschijnlijk gaat het met de meeste fruitsoorten goed. Probeer eens peer met gember of banaan met walnoot en vijg, of misschien framboos met sinaasappelschil! Als het fruit veel vochtiger is dan de geraspte appel uit het recept (zoals geprakte banaan), kun je de hoeveelheid olie met een paar ml verminderen of wat meer meel toevoegen. Speel er maar een beetje mee.

Print dit recept

Meer lekkere recepten om te proberen